Nova EU pravila stupaju na snagu 15.lipnja. pokrivaju govorne pozive, poruke i podatkovni promet.

Što to točno znači?

Znači da će se cijene u roamingu tj.u drugim mrežama izvan Hrvatske određivati na osnovu domaćih cijena. Nova regulacija roaminga (RLAH roaimng kike at home) stupa na snagu sredinom lipnja, točno 15.6. To se odnosi na zemlje članice EU te na Island, Lihtenštajn i Norvešku.

U nekoliko primjera možemo pojasniti praksu. Dolazni pozivi se neće naplaćivati ništa, baš kao i sada u matičnoj zemlji. Ako kod kuće imate pretplatu koja uključuje neograničene pozive ili neograničen podatkovni promet, onda će tako biti i u svakoj drugoj zemlji EU u koju putujete. Ako operater smatra da vam mora nešto naplatiti dužan je obavijestiti korisnika.

Ako se odselite u drugu zemlju treba promijeniti operatera za lokalnog. Dokle god provodite više vremena u matičnoj zemlji nego u drugim zemljama mogu se koristiti sve prednosti unutar EU. Za sad izgleda da je to neograničeno vremenski, no operater može i mora kontaktirati korisnika koji se recimo odseli u Irsku i dalje koristi domaći broj. U tom slučaju može zatražiti dodatno plaćanje. Troškovi su precizirani. 3,2 centa po minuti govornog poziva, jedan cent po SMS poruci te 7,7E po GB prometa (do 2011.kada cijena pada na 2,5E).

Nije potrebno ništa učiniti oko aktivacije RLAH roam like at home. To će svaki operater učiniti automatski.

Dakle, vijesti su bolje za putnike po EU koja će se konačno, barem po pitanju telefonije, početi tretirati kao jedan teritorij.
RLAH roam like at home je prvi simbolički korak ka izjednačavanju cijena jedne usluge na europskoj razini. U doba kada se granice zatvaraju ovo je dobro došla novost.

Na ovom linku možete naći odgovore na sva pitanja.