PO BAROVIMA NA MNOGIM STRANAMA SVIJETA GLOBETROTERI ČESTO RASPRAVLJAJU O TEMI – kada-kupiti-najjeftinije-avio-karte

Kada je nabolje vrijeme i kada su avio karte najjeftinije?

Da li uopće postoji taj neki mitski sat? Utorak u 9 ujutro ili srijeda u 7 navečer po našem vremenu? Da li je bolje kupiti kartu dva mjeseca prije lete ili je bolje čekati last minute?
Nitko ne garantira kada je to najbolje vrijeme. Kayak – jedna od poznatijih on line agencija za prodaju karata preporučuje vrijeme (prema svom nahođenju) i da se prati kretanje cijene kao na burzi. Neki tvrde da treba provjeravati cijene par puta dnevno svakog dana u tjednu što je ranije moguće prije leta.
Studija koju su proveli Expedia i Airlines Reporting Corporation kažu da postoji, ali nije ni jedno od gore navedenih vremena.

Podatak je baziran na milijardama prodanih avio karata u periodu od 1.1.2016. do 24.10.206. Zaključak je da je najbolji dan za kupovinu avio karata nedjelja pogotovo ako kupujete ranije od 21 dan prije puta. Subota i nedjelja se smatraju generalno najboljim danima za kupnju avio karata i bukiranje hotela. Studija, koja se odnosi na preko oceanske i američka domaće avio karte tvrdi da se tako može šparati do 30%. Ova studija se ne odnosi na europske LCC. Tu je situacija drugačija i preporuka je da se karte kupuju što je moguće prije jer mjesta po promotivnoj cijeni su vrlo ograničena. Obično do 4 mjesta na letu.
Treba znati da je na američkim i atlantskim linijama većina putnika iz poslovnog razloga te da njihove karte uglavnom kupuju putničke agencije koje to rade u radno vrijeme tako da se vikendima kupuje znatno manji broj avio karata. Posao sa avio kartama generira 88 milijardi $ godišnje u transakcijama.

Generatori na stranicama on line agencija dižu ili spuštaju cijene cijene letova i hotela u odnosu na prosječan broj rezervacija. Kada ih je manje cijene padaju.
Predviđanja za putnike, kao što smo već pisali, u  2017. su dobra.

Letova je sve više, avio kompanije rastu, novi avioni se naručuju i prijevoznički business cvijeta. To znači da za putnike postoji više opcija te su avio karte jeftinije. Neke nisko budžetne kompanije predviđaju da će moći davati besplatne avio karte. Naravno, na teret destinacija u koje lete. Netko ipak mora sve to platiti, ako ne putnici, onda lokalne turističke zajednice. Najveći pad cijena se u 2017.očekuje prema Africi.

Kaada kupiti najjeftinije avio karte? Pratite cijene, no ne riskirajte previše tj. ne čekajte pre dugo jer obično, kako se približava datum putovanja, cijene idu gore.