Island – otok/država na između 64 i 66 paralele – repovi Islanda na sjeveru prolaze po arktičkom krugu. Najčešće u doba ekvinocija Islanđani uživaju u promatranju aurore borealis. Stanovnika je cca 320 tisuća ukupno od čega ih cca 180 tisuća živi u glavnom gradu Reykjaviku.

Klima i prirodna energija
Prosječne godišnje temperature zahtijevaju grijanje veći dio godine, a zahvaljujući izvorima termalnih voda – cijeli Island ima besplatnu energiju – proizvedeni višak energije se izvozi. Izvori su prilično stabilni, na nekim izvorima temperatura vode dosiže 300°C te se na licu mjesta hladi kako ne bi otapala cijevi kojima se odvodi do geotermalnih elektrana. Dio cijevi za energiju gradi se iznad tla budući da je cijeli Island potresno područje, a u istom stilu se grade i naselja i kuće – prilagođeno čestim potresima.
Na Islandu se ne kupa u oceanu jer je Atlantik uvijek hladan – a plaže (najpoznatija crna plaža) koje su pokrivene vulkanskim kamenjem jedinstvena su remek djela prirode. Istovremeno Islanđani zato uživaju u kupanju u toplim termalnim vodama dok su u Plavoj laguni složili idealan omjer minerala, algi i prirodne termalne vode koja izvrsno relaksira kupače i liječi kožne bolesti poput psorijaze.

Priroda i grad
Prirodne ljepote (slapovi koji se okruže brojnim dugama za cijelo vrijeme dok ima sunčevog svjetla, rubovi glečera – nude se trekinzi na njima kao dio ponude u sklopu aktivnog odmora; crna plaža, nacionalni park Tingvellir u zlatnom krugu kao i polje gejzira) svuda je pristup besplatan – osim što morate nekako doći do tih mjesta – ili organizirano uplatiti izlet ili unajmiti auto. Island je velik, puno veči nego što izgleda na karti.
Sam Reykjavik mi izgleda kao mudro planiran, čist, lijep grad bez užurbanosti i gužve velegradova svijeta. Islanđani su izvojevali borbu protiv recesije na jedinstven način – prije privatizirane banke su nakon bankrota vraćene pod državnu upravu, država je iste odbila sanirati te se sudi bankarima koji su doveli do bankrota. Uslijed vraćanja banaka pod državno okrilje – Island je stimulirao građane da se vrate svom najstarijem izvoru prihoda – ribolovu. Meni osobno se ne sviđa što pomalo ignoriraju zabranu kitolova dok u ostatku otoka iznimno paze na ekologiju i čuvaju prirodu – na većim kaskadama preko kojih lososi teško skaču natrag na mjesto mriješćenja napravili su im i svojevrsne skale za penjanje. Sve ostalo izgleda i zvuči kao da je Island lijepo uređena država koja rado prihvaća svjetske putnike.

Višnja Varunek