Grad Uyuni polazno je mjesto za izlet do najveće slane pustinje na svijetu, Salar de Uyuni.

Ogromna površina prekrivena nekoliko metara debelim slojem soli, osim transportne, ima i veliku ekonomsku vrijednost za Boliviju. Iako ju je Lonely Planet opisao  kao ‘the greatest nothing on the planet’, ova sol sadrži litij koji je glavni sastojak većine baterija, a Bolivija drži oko 43% svjetskih zaliha.

Put od La Paza do Uyuni-ja je dugotrajan i poprilično bolan ako se putuje autobusom.

Od ukupno 570 kilometara udaljenosti, dvije trećine nije asfaltirano, a bus juri kao lud.

Odlazak na wc poprilična je avantura i morate dobro pripaziti da ne završite kondukteru u krilu sa spuštenim hlačama. Na dijelu rute prometuje i vlak, ali ide samo nekoliko puta tjedno, tako da je potrebno unaprijed planirati polazak.

Od Uyuni-ja se kreće džipovima na trodnevnu avanturu do čileanske granice!
Na putu je svega nekoliko prenoćišta koja služe za pojesti večeru i uhvatiti nekoliko sati sna, od koja neka nemaju čak ni vodu. Izuzetak je hotel od soli – u potpunosti napravljen od soli, pa čak su i kreveti od slanih cigli! U njemu su uvjeti zadovoljavajući, ako se uzme u obzir da se nalazi usred ničega.

Na cijelom području gotovo da nema signala za mobitel, tako da ga možete prebaciti na airplane mod i koristiti isključivo za muziku i fotografije.

Putem se prostiru nevjerojatni pejzaži: slana pustinja, vulkani, raznobojne lagune i neizostavni rozi flamingosi.

Boje su nezamislive, kao da je netko upotrijebio jako puno Photoshopa , ali one su stvarne! Razne boje u lagunama dolaze od mnogo vrsta metala kojih je Altiplano prepun. Temperature su isto tako nevjerojatne, od dnevnih 20ak stupnjeva do -10 preko noći, uz hladan vjetar koji neumorno puše (nadmorska visina je preko 4000m).

Nakon 3 dana pred nama se pokazala laguna Verde i iza nje Licancabur vulkan, što je značilo da uskoro stižemo do čileanske granice i kraja puta. Pejzaži su apsolutno najljepša priroda s kojom sam se do sada susrela i bez obzira na bolne i zahtjevne dijelove ove avanture, ona je itekako vrijedna truda!