Kolegica Regina Rudakova, inače Moskovljanka, provela je vikend u jednom od najhladnijih gradova svijeta – Murmansk. Na njenim fotkama se baš osjeća hladnoća.

Murmansk je najveći grad u Arktičkom krugu.

Osnovali su ga Romanovi 1916. Važna je pomorska ruska baza. Zimi se život normalno odvija na – 30 do – 40 stupnjeva C, no luka ne zamrzava zbog utjecaja morskih struja iz golfskog zaljeva. Za vrijeme drugog svjetskog rata ova je luka stoga bila glavna veza SSSRa sa zapadom. Kroz nju je prošla sva trgovina i pomoć od saveznika. Njemačka je 1941.potpuno razrušila grad, no nije ga uspjela osvojiti i tako prekinuti dotok ratnog materijala. Danas je stožer ruske sjeverne flote.

Kraj oko Murmanska je bogat mineralima i naftom te je ekonomski vrlo važan za Rusiju.

U luci se nalazi pomorski muzej na atomskom ledolomcu Lenin. To je bio prvi brod na atomski pogon sagrađen 1957. U funkciji je bio do 1989. Povučen je zbog istrošenosti trupa te je od 2005.muzej. U gradu Murmansk je i dalje baza ledolomaca na atomski pogon.

Arhitektura grada je tipična za sovjetsko doba.

Ono što privlači turiste je Murmansk i priroda arktičkog kruga.

U doba ponoćnog sunca od kraja svibnja do kraja srpnja ovaj kraj svijeta postaje popularan za razne aktivnosti u prirodi. Za razliku od zime kada vlada mrak tj. samo je dva sata dnevnog svijetla. Ipak i sada je grad privlačan svima onima koji žele doživjeti sjeverna svjetla za vedrih noći nad arktičkim pustopoljinama.

Murmansk je došao u pozor svjetske javnosti 2013. Ruske vlasti su pohapsile posadu broda Greenpeaca Arctic Sunrise.

Za dva mjeseca njihovog boravka u zatvoru, medijski cirkus je punio hotele i barove ovog dalekog grada pa je turizam pomogao gradskoj ekonomiji.

Najbolje avionske veze su preko Moskve sa Aeroflotom. Cijena karata za ožujak je od 400E na više.