Poslije ponoći, Bui Vien, popularna backpacker ulica Ho Ši Mina (poznat kao Saigon), vrtlog je neonskih znakova, bučnih barova i zavaljenih zapadnih turista u plastičnim stolcima kao i lokalno stanovništvo Vijetnama. Više od 90 % prometnog sredstva čine motorna vozila, stoga se treba pripaziti. Unatoč tome, Vijetnam nikada nije bio sigurniji kad do sada: 2018. obilježava pedesetu obljetnicu ofenzive Tet, napad Sjeverno-Vijetnamske vojske koja bi potkopala samopouzdanje američkih vojnika u Vijetnamskom ratu. Vijetnamska perspektiva na rat živo je prikazana na Palači Neovisnosti i Muzeju ratnih ostataka u Ho Ši Minu.selling-1228097_960_720

Palača Neovisnosti samo je nekoliko blokova udaljena od velikog brončanog kipa Ho Ši Mina (” Ujak Ho,” popularni naziv za revolucionarnog komunističkog vođu), koji se nalazi ispred gradske vijećnice. U Palači se kroz podzemne hodnike može doći do predsjedničkog bunkera i zapovjednog centra, prepunog karti vojnih operacija, starih telefona i teleskopa. Također je prikazan i predsjednički Mercedes, kao simbol dekadencije njegovog režima.

U suvenirnicama turisti mogu kupiti dječje majice s printom crtanog Viet Cong vojnika ili plišanog medvjedića u crvenoj svilenoj haljini sa seljačkim šeširom (slikanje suvenira nije dopušteno). Obližnji Muzej ratnih ostataka tijekom desetljeća prikazuje francuske, južno-vijetnamske i američke zločine. Od giljotine visine 4,5 metara s oštricom od 50 kilograma do brutalnih kaveza s bodljikavom žicom za tigrove. To sve prikazuje zbirka nečovječnosti. Među svom vrstom zarobljenog oružja SAD-a nalazi se Nick Ut-ova, Pultzer nagrađivana fotografija devetogodišnje “Napalm djevojčice” koja je bježala tijekom bombardiranja 1972 godine.

Unatoč ovoj tamnoj povijesti, zanimljivo je vidjeti kako je daleko grad od 8,6 milijuna stanovnika napredovao u zadnjih pedeset godina. Postoji nekoliko boljih prednosti od Bitexo Financial Tower-a, neboder od 262,5 metara i najviša zgrada u Vijetnamu kada je debitirao 2010. godine. Neboder ima savršeno pogled na gradsku panoramu, može se vidjeti i rijeka Saigon, plavo-sivi Sheraton neboderi i Operna kuća koja je francusko – kolonijalnog stila. Ali da se razumije vijetnamska kultura, ključno je da se istraži Mekong Delta, zapadno od Ho Ši Min-a.

Pokrivajući više od 40 000 kvadratnih kilometara, regija je dom 20 milijuna stanovnika. Mekong Delta regija je koja godišnje ima 2 metra kiše i donosi ogromnu količinu riže, ananasa, lubenice i drugih usjeva. Na Mekongu, temperature od 35 stupnjeva Celzijusa obično dosežu vrhunac u Travnju i Svibnju, te su jako sparne i vlažne. Rijeka Mekong potječe iz tibetanskih planina udaljenih više od 4000 kilometara, donoseći hranjive tvari i minerale iz Kine, Burme, Tajlanda i Kambodže. Na plutajućoj tržnici Cai Be prevladava šarena aglomeracija čamaca prepunih tekstila i voća – to je ono što je privlačno i primamljivo, “mokra tržnica” (na kopnu) na rijeci Sa Dec je ono što turiste oduševljava. Svježa hrana-uključujući Mangrov rakove i zmajoglavu ribu – prodaje se u sanducima i bačvama. Ako ste žedni ima i kokosovo mlijeko ili, za pustolovnije zmijsko vino. Diljem cijele tržnice zvučnik oponaša komunističke slogane. Unatoč tome, može se vidjeti senzacionalan zapanjujući kontrast modernog Vijetnama.